Jó hír, hogy a pálinka megkapta méltó elismerését és valódi Hungaricummá vált. Ugyanis ezzel a névvel csak a Magyarországon termett gyümölcsből, törkölyből készített gyümölcspárlat illethető. Ideje újra megkóstolnunk a pálinkát - értő módon közelítve a nemes italhoz, és valami olyat ami tényleg gyömölcsből van.
Még kóstolás előtt, íme egy kis ízelítő, hogy milyen pálinkafajtákat különböztetünk meg a hagyományos alapanyagok és a főzési eljárás alapján:
A kisüsti pálinka olyan törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló-berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítanak elő.
Az érlelt pálinka olyan törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legalább három hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább hat hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
Az ópálinka olyan törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legalább egy évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább két évig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.
A gyümölcságyon érlelt pálinka (ágyaspálinka) olyan gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. 100 liter ágyaspálinkához legalább tíz kilogramm érett, vagy legalább öt kg aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.
A minőségi pálinka élvezetéhez elengedhetetlen a megfelelő pohárban, megfelelő hőmérsékleten való szervírozás. A 15-20 ºC-os pálinkát tulipán alakú, alul öblös, felül szűkülő pohárkába (2-5 cl) érdemes tölteni, mert így érvényesülnek legjobban a fajtajellegű illat- és aromaanyagok.
A minőségi pálinkának helye van az életünkben a mindennapokon és az ünnepeken - étvágygerjesztőként és desszertitalként egyaránt, hiszen minden cseppje csupa napfény és gyümölcs.
És ahogy a kampány is mondta: Kultúráltan - Mértékkel
(oldalunk a kultúrált alkohol fogyasztást támogatja)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.